Opening Lili’s Proto Lab: speel, imagineer en creëer

In James Bond films is er altijd een geestige rol weggelegd voor de pseudowetenschapper en wapenmeester van Bond genaamd Q. ‘Don’t touch that, 007’ is een fameuze quote van de wapenmeester wanneer Bond weer eens een prototype onzorgvuldig in zijn handen heeft. Tijdens de opening van Lili’s Proto Lab op 8 maart mochten bezoekers echter wél met alle prototypes spelen.

Het lab, niet groter dan drie werkgroep lokalen telde tijdens de opening meer dan honderd bezoekers. Het was mogelijk om de vele prototypes te bekijken en vast te pakken. Gadegeslagen door de energieke oprichters van het lab, konden bezoekers vragen stellen en kregen ze uitleg over de verschillende lab apparatuur die tentoongesteld stond.

Op een tafel in het midden van het lab, lagen prototypen van verschillende materiaalsoorten, kleuren en vormen. Een in hoge resolutie, 3D geprinte Eiffeltoren en Paaseiland miniatuur. In de hoek van het lab stond een machine die menig ambachtelijke chocolademaker angst aanjaagt; Pralines die, in ieder geval qua vorm, direct uit de machine komen. De chocolade pralines vonden gretig aftrek bij de bezoekers.

Ook werd er een computer getoond die voorwerpen in hoge resolutie kon inscannen. Vervolgens kon er tot in de haarvaatjes van voorwerpen worden gekeken, om ze eventueel aan te passen en bijvoorbeeld in 3D te printen. Zo vertelde een onderzoeker over de keer dat hij zijn vaatwasser had gerepareerd door een kapot vaatwasserwieltje in te scannen en te printen.

Pioniersgeest

Leuk al die prototypes, maar wat kun je er verder mee? In één woord: imagineren. Lili’s Proto Lab haalt studenten en geïnteresseerden uit de boeken en laat ze bouwen wat ze in theorie hebben bedacht. Het zorgt voor enthousiasme en lachende gezichten, voelbaar is de algehele pioniersgeest die ronddwaalt in het lab. De aanstekelijkheid wordt vermenigvuldigd door de trotse oprichters die, tijdens het plenaire gedeelte, de mogelijke (interdisplinaire) toepassingen van het lab bespraken. Zo worden docenten getraind in de mogelijkheden van het lab als onderdeel van het onderwijs.

Over Lili’s Proto Lab

Het protolab zal dienen als hub voor UU-makers, waarin zij zowel dingen kunnen ontwikkelen voor onderzoek als onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan een experiment opstelling, of testen of jouw idee ook echt werkt. Er zal aandacht zijn voor challenge based learning, waar studenten een ‘proof of concept’ of prototype kunnen maken wanneer zij een idee hebben, bijvoorbeeld als ze willen testen of zij fijnstof uit de lucht kunnen filteren. Hier is het idee dat studenten en leden kennis delen en interdisciplinair samenwerken om samen (interdisciplinair) tot oplossingen te komen.

Naamgever

De opening van Lili’s Proto Lab viel samen met Internationale Vrouwendag en dat was geen toeval. Van de elf panden die de bètafaculteit op de campus heeft, zijn er tien genoemd naar mannen. Het Caroline Bleeker gebouw is de uitzondering op de regel. Het nieuwe lab, gelegen binnen de Instrumentatieafdeling van het Caroline Bleeker gebouw op de Utrechtse campus, is opnieuw vernoemd naar de naamgever van het pand: Caroline Emilie "Lili" Bleeker. De natuurkundige die veel heeft betekend voor o.a. de ontwikkeling van de fasecontrastmicroscoop in Nederland. Uiteindelijk zal het lab studenten, collega’s en geïnteresseerden ondersteunen bij het vormgeven en bouwen van ideeën die soms onmogelijk lijken.