400+ Gamechangers op het OnderwijsFestival

9 Maart vond hét onderwijsevenement van de UU plaats: het OnderwijsFestival. Een dag vol inspirerende, leerzame, leuke, ontspannende en enerverende activiteiten over ons onderwijs. Dit jaar met een compleet nieuwe opzet in festivalstijl. En dat had effect: voor het eerst wisten ook veel studenten de weg naar het Academiegebouw goed te vinden.

158 Docenten, 166 medewerkers en 82 studenten. Zij schreven zich in voor een of meer van de 28 programmaonderdelen. Sommige daarvan waren zo populair en snel volgeboekt, dat extra sessies zijn toegevoegd. Op klinkende namen als het PowerPodium en de Gamechangers’ Green room stond ons onderwijs in de spotlights in een gevarieerde programmering: interviews met gamechangers, workshops, ronde tafelgesprekken, posterpresentaties, bekendmaking docentprijzen, ontmoeting.

Foto: Lize Kraan

Maar ook ontspanning met swingende optredens van DeKoor Close Harmony en de band Mooi Weer Op Straat, blijtanken, complimentenmeisjes, films kijken op loungebanken, bloempotjes beschilderen, stekjesmarkt, een foodtruck en nog veel meer. Kortom, een hele dag waarbij het onderwijs van de UU gevierd wordt voor de makers ervan: docenten, medewerkers én studenten. Onderwijs maken doe je immers samen.

Building blocks

De docenten, medewerkers en studenten troffen elkaar in verschillende sessies om ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen over kwaliteit en ontwikkelingen in het onderwijs. Zij dragen allen vanuit hun rol bij aan goed onderwijs en zijn daarmee een gamechanger. Het thema van deze dag was dan ook: Gamechangers. Jij, ik, wij zijn het onderwijs. Op gele kubussen schreef elke deelnemer wat de Wij in het onderwijs voor hen betekent en wat zij samen zouden willen bouwen. Dat leverde een prachtige muur van building blocks op vol ideeën en gedachten.

Luisteren naar iedereen en constant evalueren.

Teun Buwalda, student Kunstmatige Intelligentie
Jelle Oostveen/foto: Lize Kraan

Op de kubus van Promovendus Informatica, Jelle Oostveen lezen we ''Dat je altijd bij collega’s kan sparren of advies kan vragen.'' Hij vindt deze dag inspirerend en vooral heel leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast met onderwijs bezig is.

Joëlle van der Weele/foto: Lize Kraan

Op de kubus van Joëlle van der Weele, medewerker studentenzaken bij de faculteit Sociale Wetenschappen staat: ''Wij betekent voor mij echt SAMEN met iedere laag, iedere dag samenwerken voor het gezamenlijke doel. En daarin ook ieders talenten benutten.'' Zij vindt het OnderwijsFestival erg leuk. “Normaal zit je toch op een eiland, op je eigen faculteit. Ik vind het heel waardevol om zoveel leuke andere mensen te ontmoeten.”

Wij betekent voor mij echt SAMEN met iedere laag, iedere dag samenwerken voor het gezamenlijke doel. En daarin ook ieders talenten benutten.

Joëlle van der Weele, medewerker studentenzaken bij de faculteit Sociale Wetenschappen
Monika Antal/foto: Lize Kraan

Student geschiedenis, Monika Antal, is op het OnderwijsFestival om haar docent Jorrit Steehouder te supporten, die genomineerd is voor de DocentTalentprijs. Op haar kubus staat: ''Een fijne sfeer tijdens college door een goede band met de docent en medestudenten.''


Universitair Hoofddocent Geowetenschappen, Karin Rebel, vindt het OnderwijsFestival met één woord ''Fantastisch''. ''Wat een sfeer, het was zo bruisend, en een goed inhoudelijk programma. Ik vond de sessie Geef de studentassistent de erkenning die ze verdienen’ over Studenten Kwalificatie Onderwijs, ook wel StuKo erg goed. Je merkt dat de student zelf wil professionaliseren.”

Wat een sfeer, het was zo bruisend, en een goed inhoudelijk programma.

Karin Rebel, Universitair Hoofddocent Geowetenschappen

Heb je deze dag gemist en wil je toch de sfeer proeven? Bekijk dan vooral onderstaande video. In maart 2024 staat de volgende editie van het OnderwijsFestival gepland.

Aftermovie OnderwijsFestival 9 maart 2023